Без багаж

"Без багаж" е единственото по рода българско предаване за туризъм и приключения в телевизионния ефир. През юли 2018 г. поредицата премина кота "500 епизода". От създаването си преди 12 години екипът на "Без багаж" обиколи десетки страни, запозна зрителите със стотици дестинации и разказа над 1000 истории за непознати кътчета на планетата и нейните обитатели. Предаването е насочено както към любознателните, така и към ентусиасти с жажда за допир до нови светове, природа, история и цивилизация.

Автор и продуцент е Биляна Траянова, която се определя като "неспокойна душа", която се занимава и с писането на сценарии и детски книги, продуцирането на телевизионни формати и документални филми.

"Пътуването носи знание, радост, добро за всички. Знанието е в основата на толерантността, толкова нужна ни в наши дни! С пътуването започваме да се познаваме един друг по-добре, намираме сходство в мечтите си, разбираме, че можем да бъдем приятели, които се подкрепят", казва Биляна Траянова.

При закупуване на абонамент ще получите стартов пакет от 40 серии, събрани специално за вас в тематични комплекти. Всеки следващ месец ще получавате минимум 10 допълнителни серии, включително и 4-те най-нови епизода от настоящия сезон на "Без багаж".

Кения и Занзибар – магическа природа и история – 10 епизода

Кения и Занзибар – магическа природа и история – 10 епизода

Кения е страна, която те кара да се влюбиш - в живота, в природата, в свободата да бъдеш сред най-прекрасните животни на планетата. Магическо кътче от Земята, което събужда всички сетива. Занзибар извиква картини на мечтан рай, осеян с кокосови палми , многоцветни коралови рифове, и безкрайни мили бели пясъци в полите на прозрачни тюркоазени води. Едно несравнимо пътешествие, което ще ви накара да усещате, копнеете и трептите за още.

Мистичните ритуали в Перу, Мексико и Етиопия – 7 епизода

Мистичните ритуали в Перу, Мексико и Етиопия – 7 епизода

Мистичните ритуали – необяснима комбинация от места и хора. Какво е общото между бойците Санди Мурти на остров Бали, индианците Цоцил в Мексико и шаманите в Перу? Воини, които се бият със силата на мисълта, индианци, които лекуват чрез мистицизъм и шамани, които говорят с мълниеносни облаци. Скалните църкви в Лалибела лекуват, а Мачу Пикчу кара хората да потъват в забрава. Духове, свещи и живи пилета. Заплахи от затвор, болести, мълнии и кървави жертвоприношения. Очертава се интересно пътуване!

На остров Бали с деца – мисия възможна! – 4 епизода

На остров Бали с деца – мисия възможна! – 4 епизода

На остров Бали децата не скучаят! Сутрин асистират на новоизлюпени пеперуди да се появят на бял свят. Хранят слончета с плодове. Гушкат слънчеви мечета. На обед похапват в компанията на грабливи хищни птици. Следобед си играят с папагали жако и се гонят с пеликани. А вечер плуват в компанията на делфини. Един нормален ден. С дивите животни.

Остров Бали - романтичен и луксозен - 2 епизода

Остров Бали - романтичен и луксозен - 2 епизода

Хотелите „Тугу“ на остров Бали и на остров Ломбок са от извънземна категория. Веригата е създадена от колекционер на антики. Произведения на изкуството от цяла Азия са вплетени в интериора. Комбинацията от дизайн и природа зашеметява посетителя и спира дъха му. Величествени градини, нощно небе, отрупано със звезди, морски бриз и шума на вълните. Храмове, древни статуи и артефакти – разглеждаме ги без билет. Това е пътуване за всичките сетива.

Тунис, Египет и Дубай - диви приключения - 6 епизода

Тунис, Египет и Дубай - диви приключения - 6 епизода

Една красива арабска приказка с много изненади. Със специалното участие на сови, орли, соколи и ястреби. Първата изненада - ловът с хищни птици съвсем не е останал в древността. Това е скъпо занимание, в което са въвлечени шестцифрени суми. Втората - пустинята не е топло място. Нощите в Сахара са студени, а ние - неподготвени. Участват още: бедуини, камили, пернати хищници с качулки на главата и ... няколко милионери.

Китай – Необятен и загадъчен - 4 епизода

Китай – Необятен и загадъчен - 4 епизода

С безброй лица Китай е едно от предизвикателствата пред всеки пътешественик. Голяма хапка дори за най-развинтеното въображение. Затова предаването се потапя в необятната история на императорите, магията на калиграфските четни и фестивала на драконовите лодки.

Християнството по света - 6 епизода

Християнството по света - 6 епизода

Знаем къде се намираме. За друго не сме наясно. Мястото - скалните църкви на Лалибела в Етиопия. Местните вярват, че са създадени от ангелите. А ние предполагаме, че под тях има подземни тунели. Мексико. Завладяни сме от легендата за Гуадалупе и идеята да усетим как местните празнуват Великден. Християнските вярвания тук са примесени с тези на микстеките, сапотеките, ацтеките и маите. Мексиканският микс - уникален, дързък и колоритен! Страстната седмица. Чудим се защо по улиците на Мексико сити се извиват шествия с фигури на Исус?

Мианмар - хармония, спокойствие и самобитност - 10 епизода

Мианмар - хармония, спокойствие и самобитност - 10 епизода

Мианмар предлага едно вълнуващо пътешествие в хармоничния и спокоен свят на будизма. Магични и величави храмове, където можеш да се потопиш в мистиката на тази религия. Дивна природа и крехка локална идентичност. Едно пъстро самобитно кътче, далече от влиянието на глобалната култура.

Племенни истории от Етиопия - 6 епизода

Племенни истории от Етиопия - 6 епизода

Голи, ловуващи и недружелюбни. С кожени препаски и автомати. Долината Омо в Етиопия. Племето Мурси ни връща в дните преди Христа. Стандартите за красота включват срязани уши и устни. Омилостивяват се само от чисто нови банкноти. В племето Каро обичат шегите, но това не им пречи да практикуват смъртоносни практики. Племето Хамар са цветни хора. В буквален смисъл. Главите и раменете им са оцветени с червена глина, смесена с краве масло. За да се изкъпят, копаят дупки на дълбоко. Резултатът – мътна подпочвена вода. Най-доброто, с което разполагат.

Танзания – Древни племена и дива природа - 9 епизода

Танзания – Древни племена и дива природа - 9 епизода

„Без багаж“ се изправя очи в очи с автентичните наследници на предците и неповторимата тръпка на дивата африканска природа. Прави огромен скок назад в една отминала епоха. Там, където огънят и плодовете на природата са всичко, което хората са имали. И посещава райони, където кръговратът на живота все още не е опорочен.

Непознатото лице на Гръцките острови – 9 епизода

Непознатото лице на Гръцките острови – 9 епизода

Древногръцки легенди, делви, пълни с вино, вкусна храна и малко сиртаки. На Самотраки търсим къде е открита прочутата статуя на богинята Нике. Разхождаме се из вековни гори от чинари в компанията на планински кози и похапваме сладичко мизитра. Крит. Островът предлага всичко – история, архитектура, трекинг, планински селца, гурме преживяване с трюфели и пивко вино. Остров Спиналонга - островът на прокажените. Тук никой не смее да замръкне! Романтичният Санторини. Островът е дестинация за сключване на бракове.

Перу – от величествената Амазонка до загадъчния Мачу Пикчу - 18 епизода

Перу – от величествената Амазонка до загадъчния Мачу Пикчу - 18 епизода

Земята на великите инки, между сухите равнини на Тихия океан до върховете на величествените Анди и тропическите гори на Амазония – Перу е една от най-притегателните дестинации. Безкраен екстаз за сетивата и въображението благодарение на глетчери, скрити в облаците, тайнствения град Мачу Пикчу и усмихнатите лица на народа на кечуа и племената от джунглата на Амазонка.

Япония - 8 епизода

Япония - 8 епизода

Екзотично, слънчево и цветно място- това е Япония. Различните вишневи цветове, приказните гледки и незабравимата архитектура в Киото. А знаете ли какво означава "минка"?! Нарицателно за народни жилища. В Япония са и най-старите хотели, а вкусът на водорасли и аромата на суши и ориз те карат още повече да искаш да вкусиш част от Япония. Едно непознато предизвикателство за пътешественика.

Боливия - 2 епизода

Боливия - 2 епизода

Една от най-контрастните страни в света. Красива природа със забележителна история и в същото време – една от най-бедните държави в Южна Америка. Населението се разделя на много богати и крайно бедни, които заемат по-големия процент. Влажните тропични гори, сухите безводни пустини и ледени планински върхове са част от многоликата природа. Боливия има слаборазвита инфраструктура, заради специфичния и труден за овладяване релеф. Хората по тези земи са пазители на древни традиции и занаяти, заобиколени от уникална, дори мистична красота.

Хърватска – планина и море в най-чиста форма

Хърватска – планина и море в най-чиста форма

Хърватия – страна с магическа природа, където може да се насладите на топлото Адриатическо море и прекрасни зелени планини. На тази територия са се срещнали и смесили римляни, германци и славяни, което я превръща в религиозна и културна граница между Западна и Източна Европа. Хърватска е вдъхновение за много известни творци. От Данте Алигери, който пише Божествена комедия по брега на морето до Джордж Бърнард Шоу, открил своето райско кътче именно тук

Полша – Европейски център на богато културно наследство

Полша – Европейски център на богато културно наследство

През най-интересните места в Полша ще се разходим с актьора Наско Михайлов. Полша е родината на Папа Йоан Павел II – личността, която сближи световните религии. За любители на природата, Полша предлага красиви природни гледки, а тези, които търсят забавления, ще си тръгнат с безброй любими спомени.

Сърбия – близка и непозната - 4 епизода

Сърбия – близка и непозната - 4 епизода

Плескавици, музика и свежи вицове. Манастири, старинни храмове, древни крепости и музеи. Сърбия е толкова близка, но понякога толкова непозната. Дестинация за дълъг уикенд, но и за едноседмична почивка. Място, където хората обичат живота. Край Цариброд разглеждаме впечатляващи манастири. В Пирот тъчем килими. В Ниш се потопяваме в историите за Константин Велики. Столицата Белград е изпълнен с история, прекрасни ресторанти и забележителен нощен живот. Едно истинско балканско приключение с гостоприемни съседи и вкусна храна.

Малдиви – Раят в Индийския океан - 6 епизода

Малдиви – Раят в Индийския океан - 6 епизода

Малдивите примамват с омагьосващи гледки, невероятно чисти води и зашеметяваща растителност. Тук белите пясъци галят като брашно и са вълшебно място за почивка. Водите са дом на пъстро подводно царство и подканят към гмуркане и риболов. Природата хипнотизира със своето растително разнообразие. Туризмът е смес от романтично забавление, релаксиращо изживяване и звезден комфорт. Стотици парченца рай, пръснати из сините води на Индийския океан.

Ню Йорк

Ню Йорк

Огромен и гъстонаселен – това е първото впечатление, което прави Ню Йорк. Статуята на свободата, Empire State Building, Time Square, Manhattan, Brooklyn Bridge са само част от спиращите дъха места, които ще останат в спомените Ви завинаги. Ню Йорк е един от най-големите градове както в САЩ, така и в целия свят. Населението му е повече от 8 милиона жители. Бързане, тичане и уморени крака – това е ритъмът на Ню Йорк. Този град или изобщо няма да ви харесва, или е много по-вероятно ви плени за цял живот. В сърцето на Съедините щати ще се разходим с нашия любезен гид Яна, която живее там и познава града в детайли.

Сингапур и Малайзия

Сингапур и Малайзия

Малайзия – държава с древни традиции, безброй равнини и планини, със запазена девствена природа. Кръстопът на древни търговски пътища. За разлика от природните чудеса в Малайзия, чудесата в Сингапур, са направени основно от човешка ръка. Огромни небостъргачи, които въпреки размерите си, оставят чувство за изящност, те заобикалят навсякъде. Град-държава, изпълнен от мултикултурни емигранти, предпочитана дестинация за семейни пътувания.

Тайланд

Тайланд

Природата на Тайланд е изключително богата и разнообразна. Кораловите рифове, древните будистки храмове, екзотичните растения, безкрайните забавления и нощни заведения са притегателна сила за много туристи от целия свят. Земите на Тайланд се обитават от хора, известни със своето безгрижие и широки усмивки.

ЮАР

ЮАР

Република Южна Африка разполага с безкрайна брегова ивица, заобиколена от 2 океана и съставена от няколко африкански страни. Южна Африка дава много обещания и ние сме готови да протегнем ръка с доверие, въпреки неприятните новини, които често идват от там. Само онзи, който посети тези земи, може да повярва, че зад всяко разказано зло се крие неразказано добро. ЮАР разкрива безгранична красота, изобилства от съкровища, а природата в този край на света се грижи както за хората, така и за животните.

Бали

Бали

Бали е най-известната туристическа дестинация в Индонезия. Някои го наричат Островът на Боговете, а други Приказният Рай. Това съвсем не е случайно. Заради прекрасната си природа, зеленина, флора, богатата култура, забележителна архитектура и вечно усмихнатите жители, Бали е смятан за едно от най-красивите места на Земята.

Финландия

Финландия

Чудите се коя е страната, в която се живее най-добре? Няма да сбъркаме, ако Ви кажем, че това е Финландия. Това е една от държавите, за която се говори най-малко в новините, но се радва на най-добър живот. Хората са приветливи, живеят простичко и в синхрон с природата. Заедно с радио журналистът Георги Кушвалиев, ще Ви разходим в този невероятен свят, спокойствието, в който, е като от приказките.